Preživio dva puta atomsku bombu
Zanimljivo - Zanimljivi tekstovi

Japanac Tsutomu Yamaguchi prostao je prvi službeno priznati preživjeli oba američka nuklearna napada na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu.

Devedesettrogodišnjem Japancu odavno je dodijeljenja titula hibakusha kojom se odlikuju osobe što su preživjele smrtne doze zračenja. Sada je službeno potvrđeno kako je, uz napad na Nagasaki, preživio i napad na Hirošimu tri dana ranije.

 

 
Yamaguchi je bio u Hirošimi na poslovnom putu, kada je američki bombarder B-29 6. kolovoza 1945. bacio atomsku bombu na grad. Pobjegao je iz uništenog grada i vratio se kući u Nagasaki točno u vrijeme drugog napada.

- Koliko znamo on je prva osoba kojoj je službeno priznato preživljavanje nuklearnog bombardiranja dvaju japanskih gradova. Njegov je slučaj iznimno nesretan, no vjerujemo da postoji još sličnih - objasnio je Toshiro Miyamoto, dužnosnik grada Nagasakija.

Priznanje preživljavanja uključuje i kompenzaciju japanske vlade koja uključuje mjesečni prihod, besplatno medicinsko liječenje te troškovi pokopa.

Yamaguchi je jedan od 260 tisuća osoba koje su preživjele napade na Hirošimu i Nagasaki u kojima je poginulo preko 200 tisuća ljudi.

Preživjeli su tijekom svog života dobili brojne bolesti povezane s velikim dozama radijacije poput tumora ili problema s jetrom. Također, tisuće preživjelih traži službeno priznanje svojeg 'ratnog puta', no vlada, koja je nedavno spustila kriterije, većinu nažalost odbija zbog velikih troškova.

jutarnji.hr